Gmt nedir?
Greenwich Mean Time, çok uzun bir zaman önce yerküre üzerindeki ülkelerin ortak kararı ile saatler tek bir noktaya göre ayarlanmaya başlamıştır. Buna göre İngiltere Greenwich kasabasından geçtiği varsayılan 0(sıfır) derece meridyeni mihenk noktası olarak belirlenmiş ve saatler aradaki meridyen farkına göre hesaplanmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. GMT zaman dilimleri ile ülkeler arasındaki s-saat farkları belirlenmektedir

Osmanlı devletinde saatleri, Ayasofya'nın kubbesinden geçtiği varsayılan ve Arz-ı Halife veya Arz-ı İstanbul olarak adlanırdıkları meridyene göre ayar ederlerdi.[kaynak belirtilmeli] 1932'de saat, takvim vd ölçüm sistemi değişiklikleriyle birlikte, saat diliminde de uluslararsı bir standart haline gelmiş olan GMT sistemi kabul edildi. Türkiye için GMT+2 geçerli olmalıdır.
Gmt +1, Gmt -1
Greenwitch merdiyeninin batısında kalan ülkeler kendi saatlerini bulundukları zaman dilimine göre geride ayarlamışlardır. Greenwich’in doğusunda kalanlar ise ileride ayarlamışladır. GMT -1 zaman dilimindeki ülkerin saatleri , Greenwich’e göre 1 saat geridedir. GMT+1 zaman dilimindeki ülkelerin saatleri ise 1 saat ileridedir. Kısacası GMT’nin yanında verilen rakamlar ülke saati ile Greenwich saati arasındaki farkı göstermektedir.
Örneğin Tükiye GMT +2 (Eastern European Standart Time) zaman diliminde yer almaktadır. Gün ışığından yararlanmak için saatlerimizi 27 Mart 2011 günü ileri aldığımızda (Eastern European Summer Time) GMT +3 zaman dilimine geçmiş oluruz. Avrupa ülkeleri ile aramızdaki saat farkı değişmemektedir. Çünkü; tüm avrupa ülkelerinde bu uygulama yapılmaktadır. Aşağıda GMT+1 ve GMT+2 zaman dilimlerinin saatlerini görebilirsiniz.